Dúlaságról

Szerencsére manapság már sokak számára nem ismeretlen fogalom 
                                 a dúla kifejezés.                                 
A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat. Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is szokták használni. 
Mit is jelent ez pontosan? Nem magyaráznám sokáig.... megannyi cikk kering az interneten, más-más megfogalmazásban, hosszan, röviden taglalva.
Számomra ezt jelenti: a dúlák támogató jelenlétükkel biztonságot és bátorítást adnak a vajúdó nőnek, kiegészítve ezzel a segítségnyújtást. A dúlák nem helyettesítik az orvost, a szülésznőt vagy az ápolónőt, ők érzelmileg támogatják a kismamát, és folyamatosan gondoskodnak komfortérzetük biztosításáról.

" A támogatás feltétel nélküli. A támogatás... hallgatás...nem ítélkezés, nem a saját történetünk mesélése. A támogatás nem ad tanácsot...felajánl egy zsebkendőt, egy érintést, egy ölelést...gondviselést... 

Azért vagyunk, hogy segítsünk az anyának felfedezni azt, amit érez...nem elűzzük az érzéseiket. Azért vagyunk, hogy az anyának segítsünk beazonosítani a lehetőségeit... nem megmondani, hogy melyiket válassza. 

Azért vagyunk, hogy lépéseket beszéljünk át az anyával... nem azért, hogy ezeket meglépjük helyette. 

Azért vagyunk, hogy segítsünk az anyának megtalálni a saját erejét...nem azért, hogy megmentsük, és sebezhetően otthagyjuk. 

Azért vagyunk, hogy segítsünk az anyának ráébredni arra, hogy tud önmagán segíteni... nem azért, hogy levegyük ezt a felelősséget a válláról. 

Azért vagyunk, hogy segítsünk az anyának megtanulni választani...nem azért, hogy szükségtelenné tegyük számára a nehéz döntések meghozatalát. "